Puszyste, delikatne i na maxa owocowe – oto pączki, które skradną Wasze serca! Wypełnione po brzegi aksamitnym nadzieniem: borówkowym, wiśniowym i malinowym, oblane mleczną oraz białą czekoladą i posypane liofilizowanymi owocami. Brzmi dobrze? A smakuje jeszcze lepiej! Zapisz przepis i koniecznie spróbuj!
Wykonanie :
- Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier, cukier waniliowy i masło. Bardzo delikatnie podgrzewamy mieszając (pamiętajcie to ma być tylko delikatne podgrzane 37•)
- Dodajemy mąkę, żółtka i sól. Wyrabiamy ciasto ok 3 minuty.
- Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Po godzinie wyciągam na blat oprószony mąką.
- Ciasto dziele na równe kawałki 16 szt. i formuję pączki jak na filmie. Gotowe pączki zostawiam do wyrośnięcia na ok 15-20 min (pączki muszą na prawdę dobrze wyrosnąć, to gwarantuje puszystość i pojawienie się jasnej obwódki na pączku po upieczeniu)
- Smażę na oleju w temp 160-170• 2-3 minuty z każdej strony.
- Nadzienie to fruzeliny owocowe. Malinowa, borówkowa i wiśniowa. Owoce doprowadzam do wrzenia. Dodaję cukier, ok 3 łyżki na pół kg owoców.
- Łyżkę mąki ziemniaczanej odpuszczam w odrobinie wody i zalewam gotujące się owoce. Po chwili mamy gotową gęstą frużelinę.
- Na koniec ozdobimy czekoladą lub liofilizowanymi owocami.


GRIZLY WSKAZÓWKA 👉 Do dekoracji pączków możesz użyć liofilizowanych owoców. Warto spróbować na przykład mrozem suszonych truskawek, wiśni lub borówek. Jeśli całe kawałki owoców wydają Ci się zbyt duże, polecamy sięgnąć po liofilizowane owoce w formie proszku lub kawałków. W naszej ofercie znajdziesz między innymi truskawki oraz czerwoną porzeczkę.
Smacznego apetytu!