GRIZLY świętuje 10. urodziny! Specjalne ceny na ulubione produkty i prezent do zakupów od 250 zł.
Letnia bułka kakaowa z porzeczkami
I zaczynamy:
Jajka dzielimy na żółtka i białka. W piankę ubij żółtka z cukrem, dodaj olej. W misce wymieszaj mąkę, mąkę migdałową, kakao i proszek do pieczenia. Ubij mieszaninę w piankę, powstaje stosunkowo stała masa. Ubij stały śnieg z białek, który stopniowo wmieszamy w masę. Powinniśmy mieć miękkie, puszyste ciasto.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem i posypać grubą mąką. Ta procedura zwykle nie jest konieczna w przypadku papieru do pieczenia, ale tutaj jest. Rolada jest bardzo krucha. Rozłóż ciasto równomiernie na przygotowanej blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 180 ° C przez 10 minut.
Natychmiast po upieczeniu ostrożnie zdejmij talerz z papieru do pieczenia, połóż go na czystym ręczniku kuchennym i jeszcze gorący rozwałkuj od krótszego boku. Tak przygotowany talerz ostudzić w szmatce, aby rolka zachowała swój kształt.
W międzyczasie przygotujemy krem. Ser ubić trochę, dodać mascarpone i dosłodzić cukrem. Ostrożnie rozpakuj ostudzony talerz i umieść go na folii spożywczej. Nakładaj kremem i wkładaj kulki porzeczki, które delikatnie wciskamy w krem. Teraz w końcu zwijamy rolkę, delikatnie, ale mocno. Na koniec zawiń w folię spożywczą i pozostaw do ostygnięcia w lodówce.
Przepis przygotowała dla nas Veronika Rocková. https://www.taveronika.cz/