GRIZLY świętuje 10. urodziny! Specjalne ceny na ulubione produkty i prezent do zakupów od 250 zł.
Naleśniki bananowe z cynamonem i twarożkiem
Mamy dla Ciebie najlepszy przepis na puszyste bananowe placuszki, które są lekkie jak chmurka. Banan nadaje placuszkom naturalnie słodki smak, więc nie musisz dodawać żadnego cukru. Przepis jest na tyle prosty, że poradzą sobie z nim nawet dzieci, więc nie wahaj się zaangażować ich do przygotowania i cieszcie się wspólnym przyrządzaniem śniadania.
Dlaczego warto przygotować puszyste bananowe placuszki na śniadanie:
✅ na podstawowe ciasto potrzebujesz tylko 3 składników
✅ w 15 minut śniadanie będzie na stole
✅ placuszki nie zawierają dodanego cukru, a mimo to są pysznie słodkie
✅ wykorzystasz dojrzałe banany, które inaczej by się zmarnowały
Podstawowe ciasto bananowe jest bardzo uniwersalne, a dodatkowe składniki możesz dostosować do swojego smaku, dzięki czemu placuszki nigdy się nie znudzą. Posmaruj je kremem orzechowym, posyp świeżymi lub liofilizowanymi owocami i polej miodem lub syropem klonowym. Z tymi placuszkami możesz naprawdę zaszaleć i dodać do nich prawie wszystko. Wypróbuj na przykład różne rodzaje mąk (np. migdałową lub kokosową), albo przygotuj zdrowe fitness śniadanie – do placuszków dodaj twaróg, drobne płatki owsiane lub białko w proszku.
PRZYGOTOWANIE:
- Dokładnie rozgnieć banany widelcem, dodaj jajka i wymieszaj je z bananem. Na koniec dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki tłuszczu. Smaż placuszki na małym ogniu, ponieważ banan może się szybko przypalić. Po 2-3 minutach przewróć.
- Do placuszków dodaj twaróg, krem orzechowy, posyp cynamonem i udekoruj np. borówkami lub innymi ulubionymi owocami.
RADA GRIZLY ⬇️
Jeśli rano naprawdę się spieszysz, przygotuj ciasto wcześniej, w lodówce wytrzyma około 2 dni, a ewentualny nadmiar przechowuj w zamrażarce. Bez obaw możesz zamrozić także niezjedzone placuszki. Pojedyncze sztuki przekładaj papierem do pieczenia i przechowuj w pudełku lub zamykanym woreczku, ale nie dłużej niż 2 miesiące. Po wyjęciu z zamrażarki podgrzej placuszki w piekarniku (ok. 10 min w 180°C), mikrofalówce lub tosterze.
WARIACJE PLACUSZKÓW
Dzięki prostocie tego przepisu możesz dostosować placuszki do swoich upodobań i tego, co akurat masz w spiżarni. A gdyby przypadkiem zabrakło Ci pomysłów, mamy dla Ciebie inspirację co do smaku i dekoracji placuszków:
✴️ dodaj do ciasta tarte jabłko, szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej
✴️ proszek z buraków zabarwi placuszki na czerwono, będą się one doskonale komponować się z syropem klonowym, orzechami pekan i liofilizowanymi borówkami
✴️ wmieszaj do ciasta łyżkę twarogu i płatków owsianych – to pożywne śniadanie pełne błonnika nasyci Cię na całe przedpołudnie